Stijging rente zet door

Procent via Pixabay 2

Zowel hypotheek- als spaarrente stijgen. “Na een daling in de zomermaanden stijgt de hypotheekrente sinds drie weken weer fors”, aldus De Hypotheekshop. “De oorzaak van de renteverhogingen moet gezocht worden bij de sterk teruggelopen rentemarge. Sinds juli is de rente op de kapitaalmarkt circa 0,90 procentpunt gestegen en dat heeft uiteraard gevolgen voor de hypotheekrente.”

De rentestijging leidt vooralsnog tot een groei van het aantal hypotheekaanvragen in september, waarbij aanvragen in verband met een verbouwing, oversluiting of aankoop nieuwbouw relatief wat meer toenemen.

Vooral rente spaardeposito’s flink gestegen

De spaarrentes zijn na de laatste renteverhoging van de Europese Centrale Bank (ECB) weer verder gestegen, vooral bij de spaardeposito’s. Geld.nl meldt: “Ten opzichte van begin juli is de hoogste depositorente gestegen van 1,65 naar 2,6 procent. Dit tarief krijg je als je je spaargeld op een deposito van vijf jaar zet bij de Tsjechische J&T Banka. Maar ook als je je spaargeld op een deposito met een looptijd van een jaar zet, kun je inmiddels ook al twee procent rente krijgen. Dat was begin in juni nog slechts een procent.

Bij de vrij opneembare spaarrekeningen ziet Geld.nl ook aardig wat renteverhogingen. “Vooral de buitenlandse banken en de kleinere online banken, zoals NIBC Direct en Centraal Beheer verhoogden de rentes. Aankomende woensdag gaat de rente van LeasePlan Bank zelfs in één keer van 0,05 naar 0,4 procent”

De hoogste rente op een spaarrekening steeg tussen juni en nu van 0,3 naar 0,65 procent. Dit tarief krijgt men bij Renault Bank uit Frankrijk en bij Big Bank uit Estland.

Moneyview betwijfelt verdere stijging hypotheekrente

Moneyview betwijfelt verdere stijging hypotheekrente

MoneyView betwijfelt of de rentestijging bij hypotheken lang aanhoudt. Het onderzoeksbureau in haar Hypotheekrente Barometer van november: "Als verklaring voor...

Spaarrente blijft dalen

Spaarrente blijft dalen

De daling van de spaarrentes zette ook door in het derde kwartaal, aldus de Spaarrente Barometer van MoneyView.   Op dit moment ligt de gemiddelde rente bij...

Hypotheekrente blijft dalen

Hypotheekrente blijft dalen

In april zijn de hypotheekrentes opnieuw voornamelijk gedaald. Van 61 producten is de rente in de afgelopen maand verlaagd, aldus de MoneyView Hypotheekrente Barometer....