ING Woonbericht: woningbezitters somber over huizenmarkt

Wim Flikweert 2016

De ING Woonindex is gedaald van 98 naar 93. Woningbezitters zijn onder meer bezorgd over de huizenprijzen, de oplopende hypotheekrente en klimaatverandering.

Manager Wonen Wim Flikweert: “Met name woningbezitters die willen verhuizen, maken zich zorgen over de toekomstige waarde van hun woning. Of die zorg terecht is valt te bezien. De woningmarkt koelt wel wat af. Zo neemt het aanbod toe en zijn de prijzen al drie maanden op rij nagenoeg stabiel. De hogere hypotheekrentes zijn hiervoor de belangrijkste oorzaak. Toch zijn er ook een paar belangrijke factoren die de woningmarkt stutten. Zoals bijvoorbeeld het grote woningtekort en de arbeidsmarktkrapte. En de afspraken in de CAO’s laten de nominale inkomens stijgen. Een grote daling van de woningprijzen zie ik daarom nog niet zo snel gebeuren.”

De warme zomer had ook invloed op de graadmeter. Airconditioning is voor velen een serieuze optie om zich tegen de hitte te wapenen. Bijna de helft (47%) van de respondenten zegt een airco te hebben geïnstalleerd of dit van plan te zijn. Als de keuze gemaakt moet worden tussen het gebruik van airconditioning en minder energieverbruik, dan wint bij 38 procent de airconditioning. Een derde van de respondenten wil geen airco vanwege de impact op het klimaat, 21 procent wil dit niet vanwege de kosten. “Het valt op dat er met name onder jongeren mensen de voorkeur geven aan het comfort van de airco en het energieverbruik voor lief nemen. Je zou onder deze groep misschien iets meer milieubewustzijn verwachten. Hetzelfde dilemma zie je natuurlijk ook rondom de inzet van de houtkachel”, aldus Flikweert.

Toenemend wooncomfort door bijvoorbeeld gebruik van airconditioning staat op gespannen voet met zorgen over de energieprijzen. Een ruime meerderheid maakt zich zorgen over de energieprijzen en 15 procent geeft aan bang te zijn de woning niet voldoende te kunnen verwarmen omdat ze de energierekening niet kunnen betalen.

Hoewel de angst voor klimaatrisico’s toeneemt, lijkt de urgentie om zich daartegen te wapenen niet hoog. Uit het onderzoek blijkt dat bijna driekwart (73%) nauwelijks nadenkt over risico’s die het woongenot zouden kunnen beïnvloeden. De groep die dat wel doet, maakt zich het vaakst zorgen over schade aan de woning door weersomstandigheden of een brand.

 

Meer over